Sadnja i uzgoj tikvi i bundeva

Sjetva sjemena na otvorenom direktno u zemlju

 

Ako se želi sijati sjeme na otvorenom direktno u zemlju, treba pričekati da prođe opasnost od mraza na tom području. Sve zavisi od klimatskih uvjeta, no otprilike najbolje vrijeme  za sadnju na otvorenom je oko sredine svibnja ili kada prođe opasnost od mraza.

Sadnja kao presadnice u posudicama

 

Ako se želi pospješiti i ubrzati klijanje, sjeme se može namakati u mlakoj vodi oko 24 sata prije sadnje u pripremljenu zemlju. Ukoliko se želi posaditi biljke u posudice kao presadnice prije nego se posade na otvorenom, tada je dobro imati na umu da biljke u njima ne bi trebale biti duže no što je to potrebno. Dugo razdoblje provedeno u malim posudicama će imati posljedice kada se biljke naposljetku presade na željeni prostor jer će ostati u istom stanju duže vrijeme prije nego što nastave napredovati i rasti. Ne počinje se prerano, u većini slučajeva ne prije kraja travnja. Također je potrebno obratiti pažnju na zaštitu mladih biljki od različitih, za njih štetnih kukaca, puževa i slično.

Sadnja divovske bundeve


Sadnja divovskih bundeva vrši se isto kao i ostale tikvice i bundeve. Potrebna je kvalitetna zemlja u koju se sadi. Zahtijeva puno vode, sunca, ali ne prejakog. Za što bolji rezultat ostaviti samo jedan plod, ali koji nije preblizu korijenu jer bi veliki plod koji je preblizu korijenu mogao iščupati biljku iz zemlje. Oprašivanje se vrši prirodnim putem (pčele, kukci, itd...). Za što bolji rezultat oprašivanje se može obaviti pomoću kista tako što se pelud sa muškog cvijeta (koji procvjetaju prije ženskih cvjetova) prenese na ženski cvijet. Treba pratiti biljku kroz njen rast i uočavati je li možda došlo do kakvih biljnih oboljenja te ih sankcionirati što je prije moguće.

Ručno oprašivanje bundeve

 
Uzgoj


Ljetne tikvice imaju tanku, jestivu koru kada se uberu mlade i delikatno meso koje se brzo termički obrađuje. Iz ove grupe tikvica najviše se uzgajaju tipične zelene ljetne tikvice, ali dostupne su mnoge vrste različitih oblika, veličina i boja. U to spadaju i patišoni koji izgledaju poput malih žutih, bijelih ili zelenih letećih tanjura. Najpoznatiji krastavci su dugački, uski i zeleni, glatke kore, ali također postoje i okrugli, bodljikavi oblici žute boje i sl.
Zimske tikve većinom imaju tvrdu nejestivu koru, čvrsto i vlaknasto meso i veliko sjeme. Manje bundeve imaju slađe, manje vlaknasto meso nego one veće, koje su najbolje za rezbarenje. Puter tikve su kruškolikog oblika, zlatno smeđe kore i narančastog mesa.

"Žir tikve"(Cucurbita pepo) imaju atraktivan izgled u obliku žira, odkuda i naziv. Boja kore varira od zlatno žute do tamno zelene, a meso tikve je narančasto.
Tikve i bundeve su jednogodišnje biljke i jako se brzo razvijaju. Od sjemena koje se sadi polovicom proljeća kao presadnica ili direktno u zemlju, narastu u velike grmove ili razgranate vriježe. Uspijevaju i u hladnijim područjima. Vriježaste vrste mogu se uzgajati i kao penjačice.
Neke vrste tikvica, bundeva i tikvi trebale bi biti uzgajane na taj način da bi ih se zaštitilo od puževa i truljenja, no to ipak ovisi o mjestu, podneblju i ostalim faktorima gdje se sadi i uzgaja.(*)


Berba

 

Plodovi su spremni za branje kada su čvrsti, teški i dobiju karakterističnu boju za pojedinu vrstu. Treba izbjegavati kidanje drške. Potrebno je odrezati plod oštrim nožem i ostaviti nekoliko centimetara drške da bi se izbjeglo prerano truljenje i smanjenje trajnosti ploda. Ove biljke mogu same regulirati broj plodova koje će razviti i branjem plodova kako sazrijevaju potiče se da biljka stvara nove. Ako se želi da određena biljka ima manji broj većih plodova, treba ukloniti neke od ženskih cvjetova (cvijet s plodom) tako da sva energija bude koncentrirana na preostale plodove.(*)


Kulinarstvo

 

Ljetne tikvice su najbolje pripremljene kada su mlade i mekane. Imaju najbolji okus kada su male, a okus se umanjuje kako postaju veće i starije, a sjeme u njima postaje tvrđe. Tikvice imaju ugodan, blag okus i pripremaju se same ili punjene. Patišoni koji imaju sličan okus kao tikvice mogu se pržiti i na roštilju. Tikvice se mogu čuvati samo nekoliko dana u hladnjaku. Osvježavajući okus svih tikvica i krastavaca čini ih idealnim za salate i sl.

Većina zimskih tikvi može se koristiti za slatka i slana jela. Čvrsto narančasto meso tikve i bundeve može se koristiti za pite, juhe, souffle, te za mnoga druga jela. Kora puter tikve je nejestiva i trebala bi se otkloniti zajedno sa sjemenkama. Meso puter tikve kada se  skuha ima bogat, slatki i kremasti okus. Može se pržiti, peći i koristiti za juhe i kolače. Meso "žir tikvi" ima slatkasti okus i malo suhlju teksturu i odlične su za punjenje.(*)                               Bundeve