Zucchini / Ljetne tikvice


Early Summer Croockneck

Plod ima zakrivljeni oblik poput kuke. Od tuda i naziv. Boja je u početku svijetlo žuta, tamno žuta, narančasta kada dozrije. Veličina tikvice je 8-10 cm x 15-30 cm. Ova vrsta ljetne tikvice je vrlo popularna u SAD-u. Težina ploda varira od 400-700 g u zrelosti.

Meso tikvice je žućkaste boje, a koristi se u salatama, pečena, pirjana i slično. Dospijeće i berba je za oko 50 dana dok je tikvica još mlada. Skladištenje zrelih plodova oko 5 mjeseci.

Stocks

Okrugla, mala, svijetlo do tamno zelena tikvica. Veličina od 5 do 10 cm, težina 200 do 400 g. Koristiti za salate, prženje, pečenje, nadjevanje. Grmolika biljka. Dospijeće i berba mladih plodova za oko 35 dana. Skladištenje zrelih plodova 2 do 3 mjeseca.Yellow zucchini F1

Ljetna tikvica žute boje, grmolika biljka. Koristiti za salate, juhe, tjestenine, prženje, pečenje i sl.

Diamant F1

Tamno zelena tikvica odličnog okusa. Grmolika biljka.


Patišoni / Patisson


Flying Saucer F1

Vrlo dekorativna vrsta patišona. Žuti plod u obliku diska sa zelenim središnjim dijelom. Od tuda i sam naziv. Plod je otprilike veličine 15 cm i težine 0,5 do 1 kg u punoj zrelosti. Meso tikvice je dobre kvalitete, bijelo i svijetlo žuto, te žuto kod zrelih plodova.

Koristi se za salate, punjenje, pečenje i slično.

Dospijeće za 90 dana. Bere se dok su plodovi još mladi.

Skladištenje zrelih plodova oko 2 mjeseca.

Patišon bijeli

Za konzumiranje ih treba brati mlade i redovito. Mladi plodovi ne moraju biti oguljeni jer je kora još mekana, a sjeme još nije izraženo.

Plod: oblik diska veličine 15 do 25 cm. Težina 1 do 2 kg. Meso tikve je bijelo, debelo, vodenasto, čvrsto, umjereno u početku, kasnije slatkasto, suptilnog okusa. Koristiti za salate, prženje, pečenje, punjenje i konzerviranje. Dospijeće za 90 dana, vrijeme berbe otprilike za oko 55 dana.Sunburst F1

Žuta ljetna tikvica sa zelenim dijelom u sredini. Veličina 10 do 15 cm i težine 200 do 300 grama. Meso tikvice je žuto, blagog okusa i slatkasto. Upotrebljava se sirovo za salate, za prženje, pećenje, bere se nakon 55 dana kada su plodovi jo manji. Dozrijevanje za oko 90 dana.


Razne / Misc.


Sweet Dumpling

Lijepa mala tikva, spljoštena, rebrasta s udubljenjem na gornjem dijelu i jedna od najslađih i najfinijih od svih tikvi u obliku žira. Plod ima bijelu koru sa zelenim prugama i slatko nježno kremasto meso svijetlo narančaste boje koje podsjeća na kesten. Veličina od 6 do 15 cm, a težina od 300 do 600 g. Upotrebljava se za slastice, pećena jela i slično. Dospijeće za 90 do 100 dana i vrijeme skladištenja je do 5 mjeseci.

Špageti tikva

Biljka je vriježasta, plod izdužen veličine 20 do 30 cm. Meso tikve je svijetlo žute boje, jako vlaknasto i izgledom podsjeća na špagete, odkuda i naziv. Upotrebljava se za kuhanje, pečenje, i sl. Dozrijeva za 85 do 90 dana i skladišti se i do 6 mjeseci.Festival F1

Trobojna tikva (zelena, žuta, narančasta) u obliku žira. Veličina tikve je otprilike 15 x 15 cm, a težina od 400 do 900 g. Meso tikve je žučkasto i može se koristiti za pečenje, punjenje, dekoraciju. Dozrijeva za 90 dana i skladišti se od 3 do 5 mjeseci.