"Fantasy tikve i bundeve weigh-off" vaganje u Viškovcima je prvo, jedino priznato, službeno i certificirano (Team-Pumpkin certified) vaganje divovskih tikvi, bundeva i ostalog divovskog povrća u R. Hrvatskoj s jedinim ispravnim i priznatim rezultatima (bez vaganja s paletama na netočnim vagama i bez neistinitih i netočnih informacija, namještanja težina, itd.).

"Fantasy tikve i bundeve" i ova web stranica je priznata od službene svjetske organizacije GPC (Great Pumpkin Commonwealth) i na GPC web stranici pored ostalih se može pronaći i link na "Giant pumpkins in Croatia", tj. na našu stranicu, ovdje.
Više informacija putem email-a ili kontakt obrasca. 


Rajčica

4,28 kg, Dan Sutherland, SAD, 2018. god.

 

Bushel gourd

174,4 kg, Jeremy Terry, SAD, 2018. god.

 

Bundeva iz Cucurbita pepo skupine, tzv. "Field pumpkin"

95,7 kg, John MacKinnon, Kanada, 2014. god.

 

Duga lagenarija
3,80 m, Al Eaton, Kanada, 2015. god.

 

Divovska tikva (Giant Squash)
960,7 kg, Joe Jutras, SAD, 2017. god.

 

Divovska tikvica (Marrow)

93,7 kg, Bradley Wursten, Nizozemska, 2009. god.

 

Lubenica

159 kg, Chris K., SAD, 2013. god.

 

Divovska bundeva (Giant Pumpkin)

1190,5 kg, Mathias Willemijns, Belgija, 2016. god.

 

 

 


Na žalost, danas se može pronaći mnoštvo netočnih, zavaravajućih i izmišljenih informacija (izmišljanje težina, činjenica i informacija, predstavljanje tuđih bundeva kao naše, lažno javno predstavljanje u medijima i pokušaji prisvajanja naših bundeva, zasluga, itd.)  od raznoraznih "stručnjaka", organizatora i sudionika kojekakvih događaja, manifestacija s netočnim informacijama (u svezi divovskih bundeva, vaganja, rekorda i drugih informacija vezanih uz ovu tematiku), nekih medija i novinara, vladinih i nevladinih organizacija i sl. što je vrlo tužno, no to je samo pokazatelj zavisti, neznanja, općenite nekulture, neodgoja i  straha.

 

 

Najveća bundeva uzgojena u Hrvatskoj je naša bundeva 634 kg., 2014 god.
Fantasy tikve i bundeve web stranica je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se mogu pronaći točne i ispravne informacije o težinama, uzgoju, rekordima i sl.

 

Uzgoj

 

Uzgoj divovske bundeve je sličan kao i kod svih ostalih tikvi i bundeva, ali ipak ima neke svoje posebne zahtjeve. Može se pronaći mnoštvo informacija o tome kako i što bi trebalo učiniti, no točne smjernice ovise o području na kojem se sadi, klimatskim uvjetima, vrsti tla te mnogim drugim elementima. Isto kako se mogu pronaći točne informacije, tako se može pronaći i čuti mnoštvo netočnih i neispravnih informacija u raznim  medijima i "stručnim" časopisima od raznih "stručnjaka", "znalaca" i sl., na što treba pripaziti.
Neke osnovne smjernice su dobro tlo, zaštita od biljnih bolesti, štetnika, redovita i svakodnevna briga. Iako je često mišljenje da je tajna u sjemenu, to nije točno. Sjeme ima samo jednu ulogu u uzgoju divovske bundeve (mogući potencijal), ostalo su utrošeno vrijeme, klimatski uvjeti, te gotovo najviše uložena sredstva što dođe do izražaja pri težim vremenskim uvjetima. Divovske bundeve (i sjeme iz njih) dobivaju naziv prema imenu, odnosno prezimenu uzgajivača te se pored tog naziva ističu godina uzgajanja te težina.

primjer: težina, naziv (prezime), godina

Ostale mjere zavise o nizu raznih faktora i ne mogu se koristiti isti savjeti za različita područja, klimatske uvjete, vrste tla, i sl.Fantasy tikve i bundeve podržava Team-Pumpkin.

"Everyone should grow a giant pumpkin and Team Pumpkin wants to help."

Team-Pumpkin nastoji promicati uzgajanje divovskih bundeva i pruža podršku za sve nove i iskusne uzgajivače. Veliki su izvor pomoći za uzgajivače koji žele na znanstveni način istražiti uzgajanje divovskih bundeva i divovskog povrća. Imaju veliko iskustvo u većini aspekata uzgajanja divovskih bundeva. Svake godine angažiraju stotine potencijalnih novih uzgajivača i entuzijasta na sajmovima.GPC (Great Pumpkin Commonwealth) je službena organizacija koja njeguje hobi uzgajanja divovskih bundeva u čitavom svijetu i uspostavlja standarde i propise koji osiguravaju kvalitetu plodova, ispravnost i poštenje natjecanja, priznavanje postignuća, zajedništvo i edukaciju za sve sudionike uzgajivače i natjecanja, odnosno mjesta gdje se službeno važu divovske bundeve.